RESEPI KUEH MUEH. SELAMAT MENCUBA

KEK LAPIS MONIKA

PUDING BATIK

FUCUK BERINTI AYAM

ROTI SARDIN GORENG CILI PADI

POPIA UDANG

SERIMUKA

ICE BLENDED COFFEE

KEK OSAMA LADEN

KARIPAP

FAMOUS AMOS COOKIES

KEK KUCH-KUCH HOTA HAI

LOMPAT TIKAM

TART GULUNG

SUGEE BISCUITS

CUCUR PISANG ISTIMEWA

RESIPI MUFIN

WADEH TEPONG GANDUM

 


KEK LAPIS MONIKA
Cik Comel


Bahan-Bahannya:
20 biji kuning telur
8 biji putih telur
300 gm gula halus
300 gm mentega
1 camca teh esen vanila
1 sudu besar pes coklat
180 gm tepung gandum
4 sudu besar susu tepung
1 camca teh rempah kek
1 camca teh serbuk koko

Cara Menyediakannya:
1. Pukul putih telur bersama gula hingga pekat. Kemudian,
    masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan mentega.
    Pukul lagi hingga pekat.

2. Masukkan tepung, rempah kek, vanila dan susu tepung.
    Kacau rata.

3. Asingkan semangkuk kecil adunan, bancuh bersama serbuk
    koko dan pes coklat. Kacau rata.

4. Kemudian, masukkan dalam uncang (kertas) paiping.

5. Bakar kek selapis demi selapis. Setiap lapis dipicitkan warna
    coklat. Setiap satu lapis, tuang dua senduk adunan.



Back to Index



PUDING BATIK
Cik Comel


Bahan-Bahannya:
600 gm biskut marie (pecahkan 4)
250 gm mentega
5 sudu besar koko
5 sudu besar milo
1 cawan gula
tin susu pekat
1 camca kecil esen vanila
5 biji telur (pukul sampai kembang)
1 cawan air

Cara Menyediakannya:
1. Kesemua bahan-bahan di atas (kecuali biskut) dicampurkan,
    masukkan ke dalam periuk & dikacau selalu.

2. Kecilkan api sedikit, kacau lagi sampai pekat. Kemudian bila
    sudah masak, tuangkan ke dalam bekas yang sebelumnya
    diatur biskut marie di dasarnya.

3. Tekan-tekankan adunan agar bahan-bahan tersebut mampat
    & biarkan seketika. 

Back to Index



FUCUK BERINTI AYAM
Cik Comel


Bahan-Bahannya:
100 gm isi ayam
100 gm ubi keladi (diparut)
4 keping fucuk
10 ulas bawang merah ] dihiris
5 ulas bawang putih ]
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa

Bahan sos:
10 tangkai cili kering ]
5 ulas bawang putih ] dikisar
Sedikit halia ]
cawan cuka makan
3 sudu gula pasir
Garam secukup rasa

Cara Menyediakannya:
1. Gaulkan isi ayam dengan keladi parut. Kemudian masukkan
    bahan yang lain. Perapkan selama 30 minit.

2. Gulungkan bahan tadi dengan fucuk sebesar kulit popia.
    Kemudian gorengkan.

3. Satukan bahan sos dam masak selama 10 minit.

4. Hidangkan fucuk ayam dengan sos. 

Back to Index




ROTI SARDIN GORENG CILI PADI
Cik Comel


Bahan-Bahannya:
100 gm sardin
4 sudu kuah sos tomato di dalam sardin
7 tangkai cili padi - dihiris
1 ulas bawang putih - dicincang
1 ulas bawang merah - dicincang
1 labu bawang besar - dihiris
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar minyak
Sedikit serbuk lada hitam dan garam
4 keping roti sandwic putih

Cara Menyediakannya:
1. Panaskan minyak goreng sardin sebentar, angkat dari kuali
    dan tumis bawang putih cincang hingga wangi, masukkan
    cili kisar.

2. Masukkan sardin dan hancurkan dengan senduk, tuangkan
    sosnya kacau sebentar. Masukkan pula hirisan bawang besar.
    Perisakan dengan garam serta percikkan serbuk lada hitam
    tumbuk mengikut rasa.

3. Padamkan api dan masukkan cili padi kacau rata dan angkat dari
    dapur. Potong keliling roti. Isikan inti sardin dan gulung kemas-kemas.
    Jika suka dipotong menjadi gulungan kecil. 

Back to Index




POPIA UDANG
Carrie


Bahan-Bahannya :
Udang besar yang sudah dikopek - 200gram
Kulit popia - 50 pcs sederhana besar
kepingan atau bukuan cheese - potong kecil2 - 50 biji potongan
lada sulah. - sesuka ati
serbuk perasa - sesuka ati

Cara membuatnya
Udang digaul bersama semua bahan, buka kepingan kulit popia,
isikan cheese dan udang.
Lipat dan gulung kulit popia sapukan bancuhan tepung untuk
menjadi gam.
lepas tu goreng la.
Ok dah tu... 

Back to Index




BERRY'D TREASURE
Cik Comel


Bahan-Bahannya:

Bahan Kisar
Buah Blue Berry 60g
Buah Pisang Emas 50g
Gula 40g
Air 80ml

Ice 3 Cawan
Vanilla Powder 180 gram (with sugar added)
Sweadish Berry Tea ( boleh Dibeli di Coffee Bean
atau kedai menjual teh )

Cara Menyediakannya:

Campurkan Ice kedalam Pengisar kemudian masukkan bahan
yang telah di kisar. lalu di tambahkan vanilla powder dan
sweadish berry tea, lalu dikisar hingga 1 - 1 1/2 minit

Back to Index




ICE BLENDED COFFEE

Bahan-Bahan:

A
2 sudu susu pekat manis
1 sudu milo
1 sudu serbuj koko
sudu serbuk kopi

B
Ketulan ais
1 gelas air

Cara Menyediakannya:

1. Larutkan bahan A dalam sedikit air panas.

2. Selepas itu masukkan bahan A dan bahan B dalam pengisar.
Sedap diminum semasa sejuk jika tidak manis campurkan air gula.

Back to Index



SERIMUKA
Permela Nadarajan

Bahan2nya
2 cawan beras pulut
3 1/2 cawan santan
sedikit garam

Bahan2 utk kepalanya
2 cawan santan
1 cawan air daun pandan dicampur sedikit kapur sirih
1/2 cawan gula
1 biji kuning telur
1 sudu makan tepung jagung
3/4 tepung gandum
sedikit garam

Cara membuatnya
1)Bersihkan pulut & toskan airnya. Masukkan ke dalam loyang kemudian ambil 3 1/2 cawan santan tadi tuangkan & gaulkan pada pulut.
Setelah itu kukus hingga masak. Bila masak ratakan sehingga padat di dalam loyang dan ketepikan buat sementara waktu.
2) Campurkan santan,air daun pandan kemudian masukkan gula & kuning telur yg telah dikacau terlebih dahulu. Ayak tepung gandum & jagung, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan santan dan kacau supaya tidak bergentel, kemudian tapiskan.tambahkan sedikit garam & kacau supaya tidak bergentel & ditapis.Setelah itu tuangkan ke atas pulut di dalam loyang & kukuskan semula sehingga cukup masak.

Back to Index


KEK OSAMA LADEN

Jm

Bahan-bahan:-

10 bj telur ayam

200 gm gula halus

250 gm tep. hongkong

1 sudu makan ovallete

4 sudu makan susu pekat

450 gm mentega

1 tin tinggi serikaya

20 gm coklat masakan (lebih coklat pun sik hal)

1 sudu makan nescafe

1 sudu teh perasa sunkist (atau mana-mana perasa)

 

Cara membuatnya:-

1. Telur + gula + tepung + ovallete - pukul hingga kembang.

2. Mentega + susu + serikaya - pukul hingga putih.

3. Satukan 1 & 2.

4. Bahagi kepada 2 bahagian

 

1 coklat (dicairkan) masukkan nescafe

1 biar warna asal masukkan perasa sunkist

 

5. Bakar 5 sudu warna coklat dan tekan dengan acuan zig-zag. Lapis

warna asal dan tekan lagi dengan acuan yang sama.

6. Gunakan acuan 8" x 8".

Back to Index


KEK KUCH-KUCH HOTA HAI

Jm

Bahan-bahan:-

10 biji telur ayam

2 bungkus mentega 250gm

1 botol peanut butter

1 cawan tepung roti Marie

1 cawan susu manis

1 cawan tepung gandum

1 cawan gula halus

1 botol kecil horlick

1 tin kecil Milo

sedikit bijan

sedikit vanilla

Pewarna ikut suka

 

Cara membuatnya:-

1. Mentega dan gula dipukul sampai kembang & masukkan telur satu

persatu dan

gaul hingga rata

2. Masukkan tepung gandum, kemudian gaul sampai sebati

3. Masukkan tepung roti Marie, susu dan gaul hingga rata

4. Kemudian masukkan vanilla

5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian - 1 masuk horlick, 2 milo & 3

peanut butter (warnakan ikut suka hati)

6. Masuk 1 senduk adunan horlicks ke dalam acuan dan kukus apabila

telah masak tabur bijan dan diikuti dengan kedua-dua adunan milo & peanut

butter. Setiap lapis hendaklah ditaburkan bijan & buatlah begitu

selapis-selapis hingga habis.

Back to Index


KARIPAP

MIJAE

Karipap ni boleh dibakar dalam oven or fried. ikut suka hati...kalau
baked lagi sedap pasal tak de minyak.                                
                                                                     
Bahan-bahan:-

pastry : 

100gm plain flour                                         
50gm wholemeal flour (kalau tak de, guna aje plain flour) 
40gm butter                                               
40gm shortening (kalau tak de, guna butter)               
1 beaten egg mixed with 1 tablespoon water                
1/4 tsp salt    

                                          
cara-cara :                                                         
1. Mix salt into flour mixture.                                     
2. Mix butter + shortening into flour mixture, make it into bread
crumbs. maknanya jgn uli, guna hujung jari gaul kan butter & tepung
sampai dia jadi berderai2 macam serbuk roti.                         
3. Add the beaten egg little by little until flour becomes a firm
dough. Lebihan telur disimpan untuk disapu atas karipap masa nak bakar
nanti. jgn diuli dough tu, coz too much handling will make the dough
keras and tak sedap.                                                 
4. Wrap the dough in cling wrap and leave it in the fridge for 30 mins.                                                                
5. Make dough in balls the size of limau purut or ikut suka hati how
big/small u want ur puffs to be. tips : roll the balls in between a
piece of cling wrap so that dia tak melekat-lekat kat roller and ur
work table.                                                          
6. Put the filling ( ikut suka hati la, nak letak sardine ke, chicken
or beef) in the middle and fold it over. pas tu buat la klim kat tepi
dia macam karipap tu or if u prefer, flatten the edges and press with
a fork so ada macam pattern sikit...ala yg macam kat bakery. last
sekali sapu lebihan telur tadi kat atas the puffs. kalau nak goreng,
tak payah le buat ni.                                                
7. Masukkan kat dlm oven and bake at 150 C for 20 mins.             
                                                                     
Pastry karipap ni memang cun rasanya. selamat mencuba!

 

Back to Index


FAMOUS AMOS COOKIES

Inderjeet

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine
powder)
24 oz chocolate chips
1 tsp salt
18 oz cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp vanilla

1.   Cream butter and both the sugars.
2.   Add eggs and vanilla.
3.   Mix together flour, oatmeal, salt, baking powder and soda.
4.   Add chips, cadbury bar and nuts.  Roll into balls and place
     2 inches apart.
5.   Bake for 10 mins at 375 o C.  Makes 112 cookies

Back to Index


CUCUR PISANG ISTIMEWA
Puti Mazura Binti Mashudi


Bahan-bahan serta caranya :

2 mangkuk pisang ( pisang asam ) yang sudah dikupas, buangkan urat dan
lenyek sehingga lembik.
Masukkan 2-3 senduk gula merah dan lenyek & gaul rata.
Masukkan sebiji telur ayam ( yang dipukul kembang jika tak pakai
bicarbonate soda ), gaul rata.
Secubit bicarbonate soda , setengah cawan susu penuh krim dan
semangkuk tepung gandum + secubit garam.
Gaul semua rata rata.
Set aside.

Panaskan kuali, masukkan minyak yang banyak. Panaskan.
Api mesti sederhana. Masukkan daun pandan yang telah disimpul
dan bila dah agak garing, keluarkan. Boleh mula gorengkan
jemput-jemput. Either guna hujung jari ataupun dua sudu kecil.
Goreng terendam sehingga agak garing, balik-balikkan. Boleh angkat
dan serve.

P/S  : Ttakde bicarbonate soda pun takpe tapi nanti tak gebu,
lembik je. Itu yang orang panggil cekodok penyek.
Alternatively, you boleh guna self raising flour ataupun you pukul
telur ayam hingga kembang sebelum masukkan dalan adunan.
Susu penuh krim tu fresh milk yang tak di skim
kan. Susu ideal pun
boleh. Susu tepung anak pun boleh. Mangkuk yang digunakan
( utk sukat pisang dan tepung ) apa apa mangkuk pun boleh tapi
kena sama. Kalau mangkuknya besar, mungkin kena adjust gula,
susu, garam. Bolehlah guna mangkuk nasi cina tu. Tapi ratio tepung
dengan pisang mesti 1:2.


Boleh, memang boleh guna susu ideal/HL. About the gula, you can
use senduk nasi. ( satu senduk nasi lebih kurang 3 sudu makan kot ).
Adjust ikut suka ye. Satu lagi petua, boleh guna gula pasir tapi
kurangkan sikit dan tambahkan 1 sudu makan kicap manis, jangan
letak garam. Betul ni, tak tipu. In fact kalau nak masak pengat,
guna gula pasir + kicap manis.

The food taklah banyak kolestrol. Yang banyak kalori in the
form of sugar. Kekadang I buat letak gula sikit aje. Anggaran satu
senduk. Tapi it actually depends on how ranum the pisang are.
Memang dia sepatutnya rangup di luar and cair di dalam.
Kalau you rasa tak suka "cair" sangat, you can use susu tepung
instead of susu cair. Sebenarnya the same adunan boleh digunakan
untuk buat banana pancake ( kalau tak suka minyak banyak ).
Caranya, panaskan non-stick pan, lengserkan dengan butter
( keluarkan lebihan butter ), masukkan 2 sudu besar adunan dan
ratakan, bila sebelah bawah dah masak, terbalikkan and masak the
other side. Keluarkan and hidangkan panas-panaskan. Kalau nak
lagi menggemukkan ( which is usually delicious ) makan dengan
kuah custard. Bagus untuk breakfast bersama suami atau isteri tercinta

Back to Index


WADEH TEPONG GANDUM

Umyah

 

Bahan-bahan

14oz tepong gandum
4oz tepong wade (white urad flour)...carilah kat kedai mamak sure ade.....(Kalo kat Spore boleh beli kat kedai
Rasool Serangoon Rd).
11oz air
1 1/2 sudu teh garam
Ajinomoto kalo suka
1 sudu besar yeast (instant yeast)
1 sudu teh potas
2 biji telor
1/2 sudu lada hitam ditumbuk halus
1 inc halia hiris halus **
150gm bawang kecil hiris halus **
3 tangkai daun kari hiris halus
2 batang lada hijau hiris halus

Udang hidup secukupnya
Minyak utk deep fry.

Note** kalau tak suka tergigit bawang/halia boleh diblend.

Caranya
Campurkan semua bahan di atas kecuali udang dan minyak dan biarkan selama sekurang-kurangnya 1 1/2 jam.

Cara Menggoreng.
Setelah diperap bahan akan mengembang. Oleh kerana adunan ni lembut dan melekat kat tangan,
sarungkan tangan kiri dengan plastic. Basahkan tangan kanan dgn air.
Ambil sejemput adunan dan tepekkan kat tangan kiri. Buat satu bulatan spt donut, letakkan udang diatasnya dan
perlahan-lahan masukkan dalam kuali ( minyak mesti banyak). Aromanya.. kalah mamak kat kedai you...

Note: Kena banyak praktis untuk menggoreng.....baru wadeh boleh cun..

Wadeh ni lembut dan sedap dimakan panas-panas bersama Cili Hijau  :)

Back to Index


LOMPAT TIKAM

Rosni Binti Md. Nor
  
Bahan-bahanya:-
1 bungkus tepung beras
1 bungkus gula merah / gula kabung
1 cawan gula putih
11/2 biji kelapa
sedikit kapur sireh
daun pandan
secubit garam
  

Cara-caranya
Untuk air gulanya.
masak gula merah, gula putih, daun pandan, garam dan  air  anggaran
jangan cair sangat, biar pekat sikit.

Untuk bahagian bawah yang berwarna hijau.

Blend daun pandan dengan air ambilkan airnya.
Bancuh 70 % tepung beras dengan jus pandan, untuk cantikan warna hijau
bubuh sedikit pencelup hijau.
bubuh sedikit  sahaja air kapor (tujuan bagi memperjalkan tepung)
Bagi mempastikan bancuhan ok pastikan bancuhan lekat sedikit kepada
senduk.
Ini sangat penting kerana ia menentukan kepekatan adunan.
Masak adunan sehingga ia masak, pastikan dikacau sentiasa.
Adunan masak apabila ia mengelembung dan pecah (seperti gunung berapi
meletup)
Angkat dan masukkan kedalam acuan dan ratakan.

Bancuhan untuk Bahagian putih
30 % daripada tepung beras di bancuh dengan santan
Pastikan bancuhan seperti adunan hijau.
tidak perlu masukkan air kapur.
Masukkan garan secukup rasa (biar masin sedikit sahaja)
Kacau adunan atas api sehingga masak jangan terlalu lama nanti naik
minyak tak sedap
Ini puan kena agak-agak ok.
Tuang adunan yang telah masak keatas adunan hijau tadi.
Tunggu sehingga adunan keras dan boleh di makan dengan air gula.

Back to Index


RESIPI MUFIN

Kassims Plaza

 

Bahan-bahannya

150 gm butter
3/4 sugar powder
1 tsp vanila esen
2 biji kuning telur
2 biji telur
1/4 cawan tepung serba guna
1/4 tsp soda penaik
1/4 tsp serbuk penaik

Cara-caranya
pukul mentega dan gula hingga kembang masukan esen vanila, kuning telur, telur pukul hingga sebati masukan tepung, soda penaik, serbuk penaik,  kacau hinga sebati kemudian tuang kan adunana ke acuan mufin bakar 180 dg 45 minit

Back to Index


TART GULUNG

Mama Sayang

Ingredients

300 gm plain flour

200 gm butter

50 gm milk powder

50 gm sugar powder

3 egg yoks

1 egg white

tsp salt

tsp vanilla

 

Method

Beat the egg yolk and egg white together with the

sugar powder add in all the flour, salt and vanilla

and mixed it to form a dough. (kalau lembik tambah

tepung sedikit). Masukkan inti tar dan gulung lah

seperti bantal. Dan bakar lah suhu about 180deg 30

mins.

Back to Index


SUGEE BISCUITS

Mama Sayang

Ingredient

250 gm Ghee (QBB brand green can)

200 gm castor sugar

550 gm plain flour

50 gm semolina flour (sangar dahulu)

30 gm grind cashew nut

1 teaspoon bicarbonate of soda

1 teaspoon salt

 

Method

Mixed all the ingredients and make a shape of ball.

Bake for 30 minutes at 180 Deg.

Back to Index


CHEESE CAKE

Nurazyyati Abdullah

Bahagian Base : 

12 kpg biskut digestive

3-4 sudu besar butter

3 sudu besar gula

hancurkan/blend biskut menjadi serbuk

- cairkan butter ( guna api kecil ), campurkan gula sekali ( cukup

sekadar kedua2nya cair )

- sediakan acuan ( sapu sedikit butter supaya tak melekat )

- cepat2 campurkan cairan tadi dgn serbuk biskut, then masukkan ke

dlm acuan tekan sikit2 )

- bakar selama 5 minit

Bahagian Cheese :

1 bar Philadelphia cream cheese

4 biji telur

3/4 tin susu pekat manis

1/2 biji lemon jus ( 2 sudu besar )

- gunakan mixer, putar cheese, then masukkan telur sebiji demi sebiji

- masukkan susu, sambil putar

- masukkan lemon jus

- tuangkan ke dlm acuan tadi ( atas base )

- bakar selama 40-45 minit

- biarkan sejuk ke suhu bilik sebelum masukkan ke dalam freezer.

Back to Index


TART GULUNG/BUAH

Mariana 

Bahan-bahannya

1 buku buttercup (guna brand lain pun boleh, tapi buttercup lagi lemak

dan lembut)

4 cwn tepung

2 biji kuning telur

1 sudu gula

1/4 cwn air sejuk (ais)

 Back to Index


JEM NANAS

2 biji buah nanas besar

2 batang kayu manis

1 kilo gula

pewarna ikut suka

 

caranya

blend/parut nanas. tuang nanas bersama dengan airnya kedalam kuali dan

masukkan kayu manis. Bila agak agak kering masukkan gula, pewarna dan

sedikit garam. angkat bila telah kering dan sedikit kental.

 

Cara membuat doh

pukul butter+gula hingga sebati. masukkan telur, air sejuk, dan masuk

tepung sedikit demi sedikit hingga habis. dan bentukan spt buah / gulung.

 

note: jgn uli tpg terlalu lama, agak2 dah sebati berhenti. Apa2 jenis

biskut bila dikacau/uli terlalu lama akan 'mati' tepung tersebut. sebab itu

biskut tak lembut dan gebu.

Back to Index


PUDING ROTI

Ita

Bahan-bahannya

5 biji telur ayam

1 tin susu cair

4 keping roti putih

5 sudu gula

1 sudu esen vanila

1/4 cawan gula - untuk dibuat gula hangus

 

cara membuatnya :-

1.  Buat gula hangus dan sejukkan dalam loyang. 

2.  Roti dipotong kecil-kecil dan direndam bersama susu cair.

3.  Telur dipukul bersama gula dan esen vanila sampai kembang.

4.  Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang.

Dikukus sehingga masak.

Back to Index


KUIH KOLE KACANG
Sazlyna Ramly


Bahan-bahan :
500 gm tepung kacang hijau
30 gm gula melaka (dimasak dengan 1 cawan air ditapis dan disejukkan)
450 gm gula pasir
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan tahi minyak
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan 1800 ml untuk dijadikan santan cair
3 sudu makan color brown (sarsapella liquid)
garam secukup rasa
1 biji telur

Peraturannya :
1. Campur semua bahan kecuali tahi minyak.
2. Jadikan satu adunan ini didalam kuali kacau rata hingga sebati dan
pekat.
3. Masak diapi yang sederhana, senantiasa dikacau supaya tidak bergentel, terus kacau hingga adunan menjadi kilat dan berminyak, Adunan ini dikacau selama 30 hingga 40 minyak hingga adunan tanak.
4. Bila sudah kelihatan berminyak masukkan didalam loyang ratakan dan taburkan tahi minyak. Sejukan dan boleh dipotong mengikut cita rasa.

Back to Index



REMPEYEK KACANG TANAH DAN TUMPI
Sazlyna Ramly


Bahan-bahan :
300 gm tepung beras
4 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
2 sudu makan jintan putih
6 biji buah keras
50 gm udang kering
4 ulas bawang putih
1 sentimeter kunyit hidup
2 biji telur (kecil)
550-600 ml santan cair (dari 1 biji kelapa)
garam dan serbuk perasa secukupnya
500-600 gm kacang tanah kecil (jemur beberapa jam sebelum digunakan)
ikan bilis kering secukupnya (buang perut dan kepalanya)
(Untuk tumpi: gunakan 300 gm kacan hijau yang direndam selama 8 jam kemudian
toskan airnya.

Cara :
1. Cuci ketumbar dan jintan kemudian toskan dan tumbuk atau kisar bersama buah keras, udang kering, bawang putih dan kunyit hidup. Jika dikisar, tambahkan 200 ml air.
2. Satukan tepung beras, bahan kisar, telur, santan, garam dan serbuk perasa.
3. Untuk menggoreng rempeyek atau tumpi, panaskan minyak dalam kuali kemudian bubuh sedikit adunan kedalam senduk bersama sedikit kacang tanah
dan ikan bilis (utk rempeyek) atau kacang hijau dan ikan bilis (utk tumpi),
4. kemudian curahkanadunan di tepi kuali dan biarkan hingga masak.

Back to Index



CHOCOLATE CORNFLAKE MACARONI
Mama Sayang


Bahan-bahannya

4 oz putih telor
6 oz gula castor
5 oz cornflakes
9 oz renchoco chocolate
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh vanilla

Peraturan
Putih telur dan gula dipukul hingga pekat. Masukkan
garam dan vanilla kacau supaya semuanya sebati.
Masukkan pula renchoco dan cornflakes berselang seli
dan gaulkan supaya sebati.

Masukkan sedkit adunan kedalam papercup yg kecil.
Bakar selama 30 minit 150 deg.

N.B : Renchoco chocolate boleh dibeli only dikedai-kedai
yang menjual barangan kuih. Di Singapura kita boleh
beli di Phoon Huat bakery shop atau Chef Warehouse di
Toa Payoh

Back to Index



BISKUT SARANG SEMUT
Mama Sayang


Bahan-bahannya

6 oz mentega
4 oz icing sugar
6 oz tepung gandum
4 oz tepung custard
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu vanilla
secukup chocolate rice
secukup paper cup

Cara-caranya

Pukul gula dan mentega, kemudian masukkan tepung dan
uli hingga sebati. Parutkan adunan ini dan masukkan
kedalam paper cup. dan taburkan chocolate rice
diatasnya. Bakar 150deg 10 mins.

TIPS: jika suka boleh masukan 1/2 biji gajus yang
sudah disanggar di dalam biskut.

Back to Index


BISKUT MAMACARRIES
Mama Sayang


Bahan (a)

250 gm mentega
125 gm icing sugar
275 gm top flour
50 gm tepung jagung
1 sudu makan tepung susu

Bahan (b)

50 ml putih telur
150 gm icing sugar
1 sudu makan tepung jagung

Cara-caranya

Satukan bahan (a) dan putar selama 2 minit. Simpan
dlm peti sejuk 1/2 jam. Canai adun setebal 1.5 cm dan
terap dengan acuan pilihan anda.

Putar putih telur dan gula hinga pekat. masukan tepung
jagung. Bahagikan adunan 2 bahagian yg satu warna
cokelat yg satu biarkan putih.

Sapukan aduan warna putih diatas tepung yg diterap,
kemudian picitkan aduna cokela bentuk melingtang
diatasnya dan gunakan lidi, gariskan bentuk melintang
tadi. Bakar 180deg hingga masak.

Back to Index



FRUIT TART
Mama Sayang

Bahan untuk pastry:
500 gm tepung self raising
250 gm mentega sejuk (dipotong dadu)
150 gm tepung gula
1 biji telur (dipukul sedkit)
air sejuk secukupnya

Peraturan
Tepung dan gula diayak. Gaul mentega, gula dan tepung
hingga menjadi sepert serbuk roti. Kemudian masukkan
telur dan diuli lagi. Masukkan air sejuk sedikit2 dan
uli hingga menjadi lembut. Perapkan doh selama 1 jam
di dalam peti sejuk kemudian terap kedalam acuan pie
kecil2. Bakar selama 175 deg selama 20.

Adunan ini boleh disimpan dipeti sejuk dan simpan di
air tight container. (ika ada balance)

Bahan-bahan custard
200 gm gula halus
300 gm sus cair
150 gm tepung custard
450 gm air
1 biji kuning telur
1 packet agar-agar serbuk (plain)

Bancuh sedikit air, tepung custard dan telur hingga
sebati lalu ditapis. Satukan air dan sus didalm
periuk dan dimasak atas api sehingga berwap. Masukkan
adunan custard dan kacau hingga aduna licin dan pekat.
Masukkan adunan custard kedalam acuan pastri, jangan
isi penuh beri rangan untuk mengisi buah-buahan
hirisan (cocktails). sapukan adunan agar-agar keatas
buah-buah yg telah disusun atas tard dan dimasukkan ke
dalam peti sejuk.

Back to Index



SAGU GULA MELAKA
Aiza


Bahan-bahanya:-

100gm sagu
50gm gula melaka
biji kelapa (ambil santannya)
kismis - hiasan

Cara menyediakannya :-

1) Sagu dibasuh bersih kemudian toskan selama 5 hingg 8 minit.
2) Hiris gula melaka dan masak bersama air (seperti buat air gula untuk kuih lopeh)
3) Perah santan masak seketika dengan mencampurkan sedikit garam. Biar lemaknya terasa.
4) Didihkan anggaran 5 cawan air kemudian masukkan sagu. Kacau sebentar dan tutup api. Kemudian tos sagu dan cuci dengan air sejuk. Masukkan dalam acuan kecil dan biarkan sejuk.
5) Sagu yang dibentuk tadi kemudiannya diletakan gula melaka dan santan.
Hias kismis di atasnya.

Back to Index


CORNFLAKES MADU
Aniza Haniff

Bahan-bahannya :
2 cawan cornflakes
1/3 cawan gula pasir
90 gram mentega
2 sudu besar madu
Sedikit bijan - goreng tanpa minyak
Cawan kertas - bersaiz kecil - secukupnya

Cara Membuatnya :
1. Panaskan gula pasir, mentega dan madu hingga cair di atas dapur.
2. Masukkan cornflakes dan digaul rata. Api bolehlah ditutup.
Masukkan juga bijan yang telah digoreng tanpa minyak. Gaul sehingga rata sekali.
3. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam cawan kertas sebelum dibakar.
4. Bakar sehingga kuning keemasan - 150 darjah celsius - 10 minit.

Back to Index



BUBUR SOM-SOM

Bahan-Bahannya :
Daun pisang secukupnya
5 cawan santan daripada sebiji kelapa
2 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
sudu teh garam

Cara-caranya :
Daun pisang dipotong seperti untuk membuat lepat. Layur daun itu terlebih dahulu. Satukan santan, tepung beras, gula dan garam di dalam kuali. Kacau tanpa henti di atas api perlahan hingga kental. Angkat dan ketepikan. Ambil 1 sudu besar adunan tadi, letakkan di tengah daun pisang dan bungkus seperti membungkus lepat. Kukus 15 minit sebelum dihidangkan.

Back to Index


BISKUT MAMA CARRIES
Sazlyna Ramly


Bahan A
180 gram mentega
secubit garam
120 gram gula
sedikit sesn vanila

Bahan B
240 gram tepung protin sederhana
3 sudu besar tepung Hun Kwee
1/2 sudu teh sodium bikarbonat

160 keping mangkuk kertas coklat
220 gram kacang gajus
coklat masak yg telah dicairkan tanpa minyak

Cara
1. Pukul Bahan (A) sehingga ringan dan kembang
2. Ayak bahan (B)
3. Campurkan (A) and (B) sehingga menjadi adunan lembut
4. Isikan adunan ke dalam mangkuk kertas. Letakkan gajus ditengah-tengahnya
5. Bakar sehingga kuning emas pada suhu 180 darjah C selama 25 minit. Biarkan sejuk
6. Ahkir sekali picikan coklat cair ke atas biskut dgn menggunakan nozel no.22

 

Back to Index


CORNFLAKES CRUNCHIES
Nabilah


Bahan-bahannya
105g butter
1/2 cup castor sugar
1 egg yolk
3/4 cup self-raising flour
100g cornflakes (lightly crushed)
1/4 cup toasted almond nibbles (Note: I used almond powder)
red cherry (dipotong dadu kecil) (Note: I ommitted this)

Cara-caranya

1. Pukul butter & gula hingga kembang; masukkan telur & pukul rata.
2. Gaul tepung, diselang selikan dgn cornflakes, badam & ceri (yes, ceri tu digaul sekali bukannya utk hiasan)
3. Bentukkan bulat2 kecil & tekan sikit dgn garpu.
4. Bakar hingga masak.

 

Back to Index




BISKUT BADAM
Sit
i Solatun

Bahan:
1 cawan mentega
cawan gula pasir yang dah dikisar
3 cawan tepung gandum(sebaiknya guna 'cookies flour'-kalau nak sedap)
100g badam kisar
100g badam dibuang kulit dan dihiris nipis(atau yang siap dipotong)
cawan tepung jagung
2 biji kuning telur - untuk disapu atas biskut

cara:
1. gula dan mentega digaul rata
2. masukkan tepung gandum dan jagung sedikit demi sedikit, gaul sampai sebati
3. masukkan badam kisar tadi, uli sehingga sebati terapkan ikut acuan kesukaan anda
4. sapukan kuning telur dan susun badan hiris di atas setiap terapan
5. bakar laa... apa lagi... bakar macam buat biskut biasatu.

Back to Index


PUDING ROTI

Bahan-bahannya
5 biji telur ayam
1 tin susu cair
4 keping roti putih
5 sudu gula
1 sudu esen vanila
1/4 cawan gula - untuk dibuat gula hangus

Cara membuatnya :-
1. Buat gula hangus dan sejukkan dalam loyang.
2. Roti dipotong kecil-kecil dan direndam bersama susu cair.
3. Telur dipukul bersama gula dan esen vanila sampai kembang.
4. Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang.
5. Dikukus sehingga masak.

Back to Index



CHOC CORNFLAKES
Salina Bte Jefrydeen


15grms margerin / butter
50grms milo
2 sudu makan madu
60grms emping jagung (cornflakes)
choc rice untuk ditabur diatas
Paper cups


Cara-cara

1) Cairkan marjerin / butter dgn api kecil
Bila dah cair, masukkan madu, milo dan kacau hingga rata
Tutup api & kemudian masukkan cornflakes dah kacau hingga cornflakes menjadi coklat
3) Masukkan adunan ke dalam acuan & taburkan choc rice di atasnya.
Selepas itu masukkan ke peti ais hingga sejuk. Lepas tu dah bolehlah makan.

Back to Index


BISKUT SEMPERIT
Yarnbutik


Bahan-bahannya:
3 biji telur
2 biji telur - diambil putih telur
250 gm tepung gandum
350 gm mentega
250 gm tepung jagung
450 gm gula halus
Sedikit susu pekat,vanilla dan serbuk penaik

Bahan hiasan:
Ikut cita rasa anda: ceri merah atau hijau

Cara membuatnya:
Tepung jagung dan tepung gandum di gaul bersama.
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Kemudian putar pula mentega sampai berkrim.
Masukkan tepung bersama susu pekat, vanila, serbuk penaik dan telur yang telah dipukul tadi.
Gaul dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
Gunakan acuan biskut semperit untuk menekan doh menjadi bentuk bunga ke dalam loyang pembakar. Hias dengan ceri. Bakar pada suhu 150 Celcius selama 20 minit.

Back to Index




BISKUT SUJI

Bahan-bahannya:
900gm tepong gandum
2 cawan gula caster
1 cawan tepong suji (samolina)
1 tin minyak sapi QBB (454gm)
1 sudu makan rata bicarbonate of soda

Caranya:
1.Gaul tepong gandom, tepong suji, gula caster dan bicarbonate of soda hingga rata.
2. Masukkan minyak sapi QBB, gaul rata.
3. Perap seketika.
4. Bulatkan ia seperti guli dan bakar 180C ditingkat paling atas oven selama 10 minit (untuk mendapatkan cracknya). Setelah itu diturunkan ditingkat dua oven pula dan putarkan 160C lebih kurang 15minit (agak2
lah).

Back to Index




CHOCOLATE CHIPS COOKIES
Shaiha Mahmud


6 camca besar gula perang(Brown sugar)
4 camca besar gula castor
1/2 cawan mentega (dibiarkan lembut)
1 biji telur
1/2 camca teh esen vanila
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum )
1/2 camca teh soda bicarbonate ) diayak bersama
1 camca besar serbuk koko )
Secubit garam
1 cawan chocolate chips
3/4 cawan kekacang cincang (campuran gajus/badam/walnut)

Cara Menyediakan
1. Gula perang, gula castor dan mentega dipukul sehingga berkrim.
Masukkan esen vanila dan telur dan gaul sebati.
2. Campurkan campuran tepung yang telah diayak dengan garam. Masukkan bahan tepung tadi ke dalam adunan mantega tadi. Gaul rata.
3. Akhir sekali masukkan kekacang cincang dan chocolate chips.
Bakar selama 10 - 15 minit pada suhu 180 darjah celcius.

Back to Index


LAPIS COFFEE PRINCESS
Mama Sayang


Bahan A :
20 biji kuning telur (disejokkan)
4 biji putih telor (disejokkan)
50 gm air sejok (putih)
150 gm tepung gandum
250 gm gula castor
1 sudu makan ovallete
1 sudu teh baking powder

Bahan B :
250 gm mentega (cair) - masukkan didalam plastic dan
dicelupkan dalam air panas.
1 sudu makan susu pekat
1 sudu makan coffee oil
1 sudu teh garam
pewarna merah

Peraturan
Pukul di bekas berasingan
Pukul semua bahan A hingga sebati
Pukul semua bahan B hingga sebati

Masukkan Bahan B kedlm bahan A dan dikacau sebati.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian, Warnakan 1 bahagian
dengan warna merah dan satu lagi dibiarkan sahaja.
Bakarlah selapis-selapis hingga habis dengan
menggunakan api atas (grill) dan lapis yang terakhir
api atas bawah.

Cara melapis :
2 lapis warna original diikuti dengan 1 lapis warna
merah. Melapis jangan terlalu tipis agak-agak 2
senduk nasi untuk 1 lapis.

Back to Index


KUEH TAKOO
Siti Rahmah


bahagian bawah
1 cawan tepong jagong
1 1/2 cawan gula
6 cawan air pandan + air biasa + pewarna hijau

bahagian atas
1 cawan tepong jagong
1 1/2 cawan gula
santan + air biasa 7 cawan dan garam sedikit

kacau bahagian bawah tuangkan dan kacau pula bahagian atas dan tuang diatas bahagianb bawah. kacau kena lama sikit sebab semalam saya buat cepat angkat so tak berapa pekat.

Back to Index




PUDING TELUR
Zuraini Yahya


Bahan2nya
5 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan gula + air

Cara2nya
1. gula dimasak utk dijadikan gula hangus
2. Pukul telur sampai kembang dan campurkan susu cair.
3. ratakan gula hangus di dalam loyang dan campurkan adunan telur+susu
4. Kukus sampai masak

Back to Index


KEK BUAH PRUNE
Roziah Musa


Bahan-bahan:
250 gm butter
1 3/4 cawan gula
6 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 paket prune (tanpa biji) - brand Del Monte
1 sudu teh esen vanila

Method:
1. Buah prune direbus dgn sedikit air hingga kembang dan pekat.
Kemudian lecekkan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi
sebiji.
3. Masukkan esen vanila dan prune. Kacau hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung yg telah diayak. Bakar hingga masak.

 

Back to Index



KUIH ROS

Bahan-baahannya
2 tin susu tepung beras
1 biji kelapa -diambil santannya
gula secukupnya
sedikit garam
1 biji telur
minyak untuk menggoreng

Cara membuat :
1. Bancuh semua bahan. Kecairannya
seperti membuat kuih lapis.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
Rendamkan acuan didalamnya.
3. Setelah acuan cukup panas, celupkan
kedalam bancuhan tepung.
4. Masukkan ke dalam kuali sambil
digoyang-goyangkan untuk
menanggalkannya dari acuan.
5. Goreng hingga kekuning-kuningan

 

Back to Index




BUAH ROTAN

Bahan-bahannya :
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula halus
1 biji telur
1 cawan air
50 sen bijan

Cara membuat :
1. Gaul tepung pulut dengan telur dan
gula.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air
kedalam adunan sambil diuli hingga
lembut.
3. Ambil secubit adunan dan bulatkan.
Golekkan ke dalam dulang berisi
bijan.
4. Goreng hingga kekuningan dengan
api sederhana.

 

Back to Index




PUTU KACANG

Bahan-bahannya :
1 kg kacang hijau - dibuang kulitnya
1 kg gula pasir
1 gelas air suam

Cara Membuat :
Goreng kacang hijau hingga kekuningan. Ambil sebahagian daripada segelas air suam tadi, renjiskan ke atas kacang sedikit demi sedikit hingga rata. Perapkan kacang hingga kering semula. Selepas satu jam, renjiskan lagi lebihan air suam tadi (1/2 gelas) ke atas kacang sedikit demi sedikit. Perapkan lagi selama satu jam. Kisarkan kacang hingga halus dan ayak hingga habis. Kisar pula gula pasir hingga halus dan ayak. Campurkan kedua-dua bahan tadi hingga sebati. Ambil segenggam adunan, genggam kuat-kuat dan masukkan ke dalam acuan kayu yang sudah ditaburi sedikit gula halus. Tekan adunan padat-padat dalam acuan. (Jika suka boleh ketuk dengan tukul besi pada adunan hingga padat.) Bersihkan reja-reja kuih yang terdapat pada acuan dengan pisau. Ketuk perlahan-lahan belakang acuan hingga kuih terkeluar daripada acuan. Letakkan kuih secara berhati-hati di dalam dulang atau loyang. Jemurkan dibawah terik mentari selama satu jam sebelum dihidangkan.

 

Back to Index




MASALA VADAI (Resepi 1 & 2)

Resepi 1

 

Ingredients:
3 cups dry chana dal
1 cup onion, chopped
coriander, chopped
2 green chilis, chopped
1/4 cup coconut, grated
2 tablespoons red chili powder
1/2 tablespoon fenugreek
2 tablespoons salt

Preparation:
Soak chana dal in water 6 hours ahead.
Take 1/2 cup of it separately.
Grind the remaining portion coarsely without adding water.
Mix the ground dough with the remaining soaked dal, onion, coriander, chili, coconut, fenugreek, chili powder, and salt.
Heat oil in pan, make patties of the dough and fry until it turns golden and crispy.

 

Resepi 2

Bahan-Bahan:
kg Dhal (yang saiz kecil)
Bawang besar (dipotong dadu)
Cili hijau atau merah (dipotong kecil)
Garam secucup rasa

Cara membuatnya :
Cuci bersih dan rendam dhal selama 1 jam. Toskan.
Tumbuk atau kisar dhal. Lepas itu gaul bersama garam, bawang dan cili.
Goreng hingga masak.

 

Back to Index




FRUITS PUNCH KOKTAIL SPECIAL
Abdul Wahid


Bahan-bahan:

1. Sunquick perisa Tropical Fruits Punch (yg tudung berwarna hijau)
2. Sirap Rose - Jenama Zhulian lebih sedap
3. Tropical Fruits koktail ( buah2an dalam tin tu la...)
4. Sprite
5. Secubit garam
6. Air dan ketulan air batu

Campurkan kesemua bahan2 tadi bersama air dan sprite
(air:50%;sprite:50%). kacau dan hidangkan....

 

Back to Index




KEK COKLAT BASAH/LEMBAB
Elle La Belle


Bahan2
1/2 cawan serbuk koko } mesti diayak
2 biji telur
1 cawan minyak masak (nak sedap minyak jagung)
1 cawan air mendidih
1 cawan susu cair
1 cawan gula (boleh kurang/tambahkan)
1 cawan tepung }
1 sudu soda bikarbonat } di ayak bersama
1 sudu baking powder }
esen vanila skit
secubit garam

Cara2
1. masukkan dulu minyak, gula, susu dan telur dlm
bekas.
kacau biar sebati.
2. masukkan gandum dan koko skit2.
3. pastikan gandum dan koko tak berketul.
4. bakar dalam suhu 180 sampai masak (dlm 2 jam
rasanya).

Back to Index


 

TART NENAS

Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
125 gm marjerin
1 biji telur(dipukul)
2 sudu besar air
sedikit garam
Untuk Intinya:
185 gm gula pasir
1 biji nenas diparut
3 kuntum bunga cengkih

Cara-cara
Nenas di toskan airnya, kemudian dimasak dengan gula dan bunga cengkih, bila pekat angkat.
Tepung dan marjerin digaul (diramas) sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukan telur dan air dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
Canai dan terap dengan acuan acuan tart dan isikan inti nenas di atasnya.

Back to Index